Bekijk hier de Online versie
Nieuwsbrief juni/juli 2022

Terugblik op de netwerkbijeenkomst van 14 juni, aandacht voor de maatjesfolder en voor de training Youth MHFA.

img
Terugblik NIZU netwerkbijeenkomst

Dinsdag 14 juni vond de NIZU-netwerkbijeenkomst plaats op de locatie van Present Utrecht. Alex van Pelt, directeur van Present Utrecht heette de deelnemers van harte welkom en Julia Muller van NIZU vertelde over een aantal ontwikkelingen in het informele veld.

Belangrijkste onderwerp van gesprek was de werving van vrijwilligers. Op de vorige netwerkbijeenkomst bleek dat vrijwilligersorganisaties het aantal vrijwilligers zien teruglopen en dat het werven van nieuwe vrijwilligers lastig kan zijn. Mensen zetten zich op dit moment graag in voor hulp bij crisissituaties, zoals op dit moment bij de hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Ook de krapte op de arbeidsmarkt is niet per se gunstig voor het aantal mensen dat zich vrijwillig in wil zetten.

Tijdens de bijeenkomst werd het idee geopperd om de campagne van de Vrijwilligerscentrale Utrecht (VCU) weer nieuw leven in te blazen. Wouter Schild (VCU), Femke Scholten (Gemeente Utrecht) en Julia Muller (NIZU) gaan met elkaar in gesprek om te kijken wat hierin mogelijk is.

Noteer de volgende NIZU-netwerkbijeenkomst vast in je agenda: donderdag 29 september op de locatie van Handjehelpen op de Pallas Athenedreef in Overvecht van 15.30 - 17.00 uur.

Leestip: stimuleren van vrijwillige inzet

Aansluitend op het onderwerp van de netwerkbijeenkomst brengen we graag dit dossier van Movisie onder de aandacht: ‘Wat werkt bij het stimuleren van mensen om zich als vrijwilliger en/of als actief burger in te zetten?’

Naast het uitgebreide dossier is ook een handige infographic beschikbaar.

Lees hier meer
Advies ‘Anders leven en zorgen’

Tijdens de NIZU netwerkbijeenkomst kwam het pas gepubliceerde advies van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving ‘Anders leven en zorgen‘ ter sprake. Hierbij het volledige advies (zie onderstaande link) inclusief een artikel met een goed samenvatting.

Een opgave die we waarschijnlijk allemaal herkennen en aan werken. Tijdens de netwerkbijeenkomst in september willen we hier samen op verder gaan.

Lees hier meer
Maatjesfolder

De maatjesfolder die onlangs gepresenteerd werd is op diverse locaties beschikbaar. In deze folder vind je een handig overzicht van de maatjesprojecten die door verschillende informele organisaties aangeboden worden.

We verspreiden de folder o.a. bij buurtcentra en bibliotheken. Zit je zelf ook op een locatie waar je de folder aan je bezoekers mee kunt geven, stuur dan even een mailtje naar info@nizu.nl, dan zorgen we dat je ook een stapel krijgt om te verspreiden.

De folder is ook digitaal beschikbaar, zodat je ’m bijvoorbeeld ook per mail door kunt sturen naar iemand. Zie hiervoor de link hieronder.

Lees hier meer
Meer handige folders

Er zijn ook folders beschikbaar van het Stadsnetwerk Gelijke Kansen en van het
Platform Financieel Vrijwilligers Utrecht:

Vrijwilligersacademie: Youth MHFA

Mental Health First Aid maakt al een paar jaar deel uit van het aanbod trainingen voor vrijwilligers in de stad Utrecht. Omdat na corona blijkt dat vooral ook jongeren flink geraakt zijn door deze moeilijke periode, is er nu een speciale training Youth Mental Health First Aid samengesteld.

Tijdens deze training vergroot je je kennis over psychische aandoeningen bij jongeren, leer je signalen te herkennen en leer je om nog beter om te gaan met kwetsbare jongeren met mentale problematiek.

In september start weer een training van vier dagdelen.

Lees hier meer
Vakantietijd

De vakantietijd breekt weer aan. Dat kan ook betekenen dat de ambassadeur informele zorg in jouw wijk er even niet is. Je kunt dan bij een van de collega-ambassadeurs terecht of gebruikmaken van het Infopunt Informele Zorg via 030-2361745 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur).
Je vraag wordt dan doorgeleid naar een van de beschikbare ambassadeurs.

Het NIZU is een netwerk van initiatieven en organisaties die in de stad Utrecht uitvoering geven aan informele zorg.

www.nizu.nl | tel.: 030-2361745 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

Nieuwsbrief niet langer ontvangen? afmelden