Bekijk hier de Online versie
Nieuwsbrief december 2022

Terugblik & aankondiging netwerkbijeenkomst, kennismaking met onze nieuwe ambassadeur IZ in Zuidwest en andere nieuwtjes uit het informele netwerk

img
Terugblik netwerkbijeenkomst 22 november

We kijken weer terug op en geslaagde netwerkbijeenkomst. Op dinsdag 22 november was wethouder Linda Voortman te gast. Zij heeft sinds dit jaar naast o.a. de portefeuille Werk en Inkomen ook de portefeuille Wmo en Welzijn onder haar hoede.

Met 60 deelnemers was het een goed bezochte bijeenkomst. Veel mensen uit het informele veld, maar daarnaast waren er ook een aantal raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van formele partijen.

In een inleidend gesprek stelde NIZU-voorzitter Irene Domburg een aantal vragen aan wethouder Linda Voortman over de rol en betekenis van informele zorg voor de stad Utrecht.
Vervolgens werd er per tafel over een thema gesproken. Hoofdvraag bij deze gesprekken was: wat gaat er goed in de samenwerking tussen formeel en informeel in Utrecht en wat kan er beter?

Tijdens de plenaire afsluiting werd de opbrengst gedeeld. Conclusie was o.a. dat Utrecht vooroploopt met het vormgeven van de samenwerking tussen formeel en informeel en dat het NIZU een belangrijke rol speelt bij het profileren en organiseren van informele zorg.

Trots dus op wat tot nog toe bereikt is, maar even zo goed nog genoeg te doen. In ieder geval wordt de waarde van vrijwillige inzet in Utrecht onderkend en kunnen we daar in 2023 op voortbouwen.

Aankondiging NIZU netwerkbijeenkomst 26 januari 2023

Deze NIZU netwerkbijeenkomst geven we anders vorm dan andere bijeenkomsten. We worden namelijk door Humanitas DHM meegenomen in een ervaringsgerichte LVB Xperience.

Kruip in de huid van iemand met een licht verstandelijke beperking
Donderdag 26 januari, 14.30 - 17.00 uur, Krachtstation

In deze workshop kom je meer te weten over mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Na deze workshop weet je wat je wel en wat je nooit (meer) moet doen in de omgang met iemand met een LVB. Meer info en aanmelden via onderstaande link.

Lees hier meer
img
In gesprek met Bouchra Tabitte

Sinds 1 oktober is Bouchra Tabitte is ambassadeur Informele Zorg (IZ) voor het NIZU in de wijk Zuidwest. Naast haar ambassadeurschap voor het NIZU is Bouchra projectcoördinator bij Al Amal voor de projecten Hulp aan Huis en Open Huis Kanaleneiland. In de wijk Zuidwest is zij dus al een bekend gezicht, maar voor mensen uit andere delen van de stad is het leuk om wat meer te weten te komen over dit nieuwe gezicht bij het NIZU.

Lees hier meer
img
Risico’s voor vrijwilligers: heeft jouw organisatie daar beleid voor?

Bestuurders en vrijwilligerscoördinatoren opgelet:
Ben je geschrokken van dit artikel: ‘Hoge boete voor stichting na valpartij?

Dit kleine stappenplan helpt je alvast op weg:

  1. Zorg dat je als vrijwilligersorganisatie ieder jaar je activiteiten die door vrijwilligers worden uitgevoerd in kaart brengt/bijwerkt.
  2. Ga vervolgens per activiteit na welke risico’s de vrijwilligers lopen.
  3. Beschrijf in je beleid hoe je als organisatie deze risico’s vermindert of voorkomt.
  4. Maak dit beleid bij de vrijwilligers bekend en bespreek voorbeelden uit de praktijk met hen.

Twijfel je of jouw organisatie het goed op orde heeft? Wil je even sparren?
Neem gerust contact op voor een adviesgesprek.
Samen kijken wij hoe jouw organisatie ervoor staat en wat je (eventueel) nog zou moeten regelen.
 
Moyra Haaxma
Adviseur vrijwillige inzet
VC Utrecht
moyra@vcutrecht.nl
06-2264 9459

Vrijwilligersacademie: workshops december 2022

In december kun je nog twee interessante workshops volgen bij de Vrijwilligersacademie. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Workshop 1: ‘Zorgen over Geld? Praten Helpt’
Donderdag 8 december van 9.30 uur tot 12.00 uur.

Workshop 2: ‘Plezier houden in je vrijwilligerswerk, hoe doe je dat?’
Donderdag 15 december van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Meer informatie en inschrijving, zie onderstaande link.

Lees hier meer
Samen eten tijdens de feestdagen: voor iedereen een gezellige kerst

December feestmaand! Voor veel mensen staat deze tijd van het jaar voor gezellig samen zijn en samen eten. Dat kan traditioneel met familie én dat kan met anderen. Eet Mee faciliteert hier graag in.
  
Ga naar de website van Eet Mee en meld je via het online matching platform aan: je kunt etentjes aanbieden of je kunt aangeven dat je graag aanschuift aan tafel. Je kunt je ook telefonisch aanmelden via 030–2213498. E-mailadres: info@eetmee.nl
 

Lees hier meer

Het NIZU is een netwerk van initiatieven en organisaties die in de stad Utrecht uitvoering geven aan informele zorg.

www.nizu.nl | tel.: 030-2361745 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)

Nieuwsbrief niet langer ontvangen? afmelden