Bezoek wethouder Linda Voortman

Dinsdag 13 mei hadden we wethouder Linda Voortman op bezoek. Doel van het bezoek was om de wethouder te laten ervaren hoe de samenwerking tussen formeel en informeel handen en voeten krijgt met de inzet van de ambassadeurs informele zorg.

In deze bijeenkomst lag de focus op de samenwerking met de buurtteams die als verwijzer een belangrijke rol spelen bij het – waar mogelijk – inzetten van informele zorg en vrijwilligerswerk.

Het gezelschap dat met elkaar in gesprek ging bestond naast wethouder Linda Voortman uit Femke Scholten en Barbara Wijsen (gemeente Utrecht), Tirza de Jong (buurtteam sociaal Ondiep/Pijlsweerd), Valerie Beeuwkes en Gonny van der Genugten (buurtteam sociaal Noordoost), Roline Schaink en Daphne Kroon (NIZU-ambassadeurs) en Irene Domburg (voorzitter NIZU).

Het gesprek vond plaats bij Buurtteam Sociaal Noordoost in buurtcentrum De Leeuw. Na een voorstelrondje vertelde Irene Domburg over wat het NIZU is en over hoe de ambassadeurs informele zorg ingezet worden en welke rol ze hebben.

De aanwezige buurtteammedewerkers vertelden over hun ervaringen met het NIZU en met de ambassadeurs informele zorg. Daar waren ze positief over:

  • De inzet van een ambassadeur scheelt veel werk voor het buurtteam. Ambassadeurs zijn op de hoogte van het aanbod en de ontwikkelingen in de wijk. Ze denken out of the box mee en geven vaak meerdere opties mee.
  • In Noordoost is Roline is een vast gezicht met veel kennis. Ze voorziet het buurtteam van informatie rondom de informele zorg. Ze kent veel in de wijk en reageert snel, zodat het buurtteam én de cliënten ermee verder kunnen.
  • Een van de buurtteammedewerkers noemt als voorbeeld een overleg over respijtzorg. Al tijdens dit overleg stuurde Roline de respijtwijzer door naar iedereen, zodat iedereen over actuele informatie kon beschikken.
  • Ook wordt het gewaardeerd dat Roline regelmatig aansluit bij casuïstiekoverleggen en ook spreekuren heeft. Ze is dan op de locatie van het buurtteam aanwezig, wat het voor de buurtteammedewerkers erg makkelijk maakt om een vraag te stellen.
  • Daarnaast werd duidelijk dat het aanbod van activiteiten per wijk kan verschillen én was een van de buurtteammedewerkers uit een andere wijk vol lof over ‘haar’ ambassadeur.

Na deze uitwisseling over de betekenis en rol van de ambassadeurs informele zorg kreeg de wethouder de kans om zelf mee te denken met twee casussen die in de groep besproken werden. De wethouder gaf terug dat het mooi was om concrete voorbeelden uit de wijk te horen en dat ze meer beeld had gekregen hoe ingewikkeld het op casusniveau soms ook kan zijn.

Een waardevolle uitwisseling dus waarbij ook duidelijk werd dat het faciliteren van het informele netwerk in Utrecht bijdraagt aan de ondersteuning van de bewoners van de stad.

 

Lees hier meer over de samenwerking tussen formeel & informeel