NIZU stuurt brief over bezuinigingen sociaal domein

Als gevolg van de bezuinigingen vanuit het Rijk moet de Gemeente Utrecht flink bezuinigen. Ook het Sociaal Domein zal niet aan bezuinigingen ontkomen. Enkele partijen in de Utrechtse gemeenteraad vroegen zich af hoe het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU) hier tegenaan kijkt. De kerngroep van het NIZU heeft daarover een brief gestuurd aan de gemeenteraad van Utrecht.

Kern van de boodschap vanuit het NIZU is het volgende:

Vrijwilligersorganisaties en inwonersinitiatieven nemen graag een actieve rol in de ondersteuning en het bouwen van sociale netwerken om mensen heen. Dit omdat we geloven in mensen die omzien naar elkaar. Het gesprek over de samenwerking tussen alle betrokken partijen zal wezenlijk en vanuit het perspectief van de inwoner als mens in plaats van cliënt of zorgconsument gevoerd moeten worden. De inzet van de informele zorg heeft voldoende facilitering en capaciteit nodig voor haar rol in de toekomst.

Aanstaande donderdag 6 juni debatteert de gemeenteraad over de ‘Voorjaarsnota 2024’. Wij hopen dat de inhoud van onze brief ter harte wordt genomen in de komende debatten over het sociaal domein.

De volledige brief aan de gemeenteraad lees je hier.