Terugblik congres 'Zorgen doen we samen'

Op dinsdag 14 mei organiseerden de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV),  MantelzorgNL en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Min VWS) het congres ‘Zorgen doen we samen’.

Tijdens het congres stond de samenwerking tussen formele en informele zorg centraal. De dag was gevuld met inspirerende praktijkvoorbeelden uit het land, er waren diverse workshops en er kon een serious game gespeeld worden, waarin de deelnemers moesten samenwerken aan een casus vanuit verschillende perspectieven.

Daphne Kroon en Julia Muller (NIZU) vertelden met Lisa Hertman van Lokalis in drie workshops hoe er in Utrecht binnen het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU) samengewerkt wordt met de Buurtteams Jeugd en Gezin, Spoor030 en Koos Utrecht door de inzet van Ambassadeurs Informele Zorg Jeugd. Wilma Louwerse van Handjehelpen was ook aanwezig op het congres om meer te vertellen over de samenwerking van Handjehelpen en Hogescholen en hoe studenten de waarde van informele zorg leren als ze bij Handjehelpen stage lopen. 

Wij kijken terug op een inspirerende dag met veel voorbeelden en mooie gesprekken. We spraken we over het risico van instrumentele inzet van vrijwilligers en/of mantelzorgers en over het belang van intrinsieke motivatie. We concludeerden we met elkaar dat we misschien dan niet allemaal gelijk zijn maar wel gelijkwaardig. En dat het deze dag eigenlijk niet zozeer ging over ‘Zorgen doen we Samen’ maar over ‘Leven doen we Samen’.

Op de foto: Julia, Daphne en Lisa.