Terugblik netwerkbijeenkomst 17 juni

Op dinsdag 17 juni was er weer een gezamenlijke netwerkbijeenkomst van het NIZU en het Stadsnetwerk Gelijke Kansen Jeugd. Thema deze keer was ‘vrijwilligers voor de Utrechtse jeugd’. Rosa Lucassen, de moderator van de middag, had als binnenkomer twee mooie vragen voor de deelnemers: 1. Deed jij als kind/jongere vrijwilligerswerk? 2. Welke vrijwilligers hebben iets voor jou betekent in jouw jeugd? Het was een mooie manier om snel met elkaar in contact te komen en bracht ons meteen bij de kern van het onderwerp van die middag.

Na een kort intro waarbij Julia wat vertelde over het NIZU en Anne over het Stadsnetwerk Gelijke Kansen was het de beurt aan de twee hostende organisaties van de middag: Youth for Christ en Serve the City.

Matthijs Bisschop, teamleider bij Youth for Christ, vertelde over de activiteiten en projecten die YfC op de locatie in Zuilen in Zuilen organiseert. Hij noemde o.a.

  • de huiswerkklas,
  • de meidenclubs,
  • coaching,
  • Zoals JIJ,
  • de samenwerking met JoU.

Lilian van YfC vertelde daarna meer over het Talenthuis dat YfC via de Brede School op basisscholen organiseert.
Joëlle vertelde daarna over het project Zoals Jij, waar laagdrempelige hulp geboden wordt en met maatjes voor jeugd tussen de 14 -20 gewerkt wordt.

Na Youth for Christ was Irene Lapajian van Serve the City aan de beurt om te vertellen over haar organisatie en de manier van werken.
Met 5 collega’s en 3 stagiaires vormt Irene een team dat er voor zorgt dat jongeren tussen de 16-30 zich in de stad in kunnen zetten voor anderen. Het gaat dan om mensen met een hulpvraag die weinig middelen hebben en een beperkt netwerk.
Als voorbeelden van projecten die Serve the City doet noemde Irene o.a:

  • ‘Babbelen met Beppe’, een maatjesproject om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan,
  • Samen in Utrecht, nieuwkomers zetten zich als vrijwilliger in voor mensen met een hulpvraag,
  • Stadshulp Jong Utrecht, kleine klusjes in en om het huis,
  • MDT: jongeren gaan via MDT (Maatschappelijke Diensttijd) aan de slag.

Aan de hand van de presentaties van deze twee organisaties kregen we een goed beeld van waar zij zich voor inzetten en hoe ze bijdragen aan het ondersteunen van Utrechters met een hulpvraag.

Na de kennismaking met deze twee mooie organisaties was het tijd om met elkaar aan de slag te gaan. Aan de hand van 5 thema’s werd er in groepjes verder gepraat over het thema jeugd en vrijwilligerswerk, waarbij allerlei aspecten aan bod kwamen. Onderstaand de opbrengst uit de verschillende groepen.

Jongeren verbinden met & binnen vrijwilligersorganisaties

We gingen in een klein, maar waardevol gezelschap in gesprek over hoe we jongeren beter kunnen verbinden binnen vrijwilligersorganisaties. 

We bespraken hoe aannames – zoals het idee dat jongeren of studenten alleen vrijwilligerswerk doen omdat het ‘moet’ – niet altijd kloppen. In werkelijkheid kiezen veel jongeren zelf bewust voor vrijwilligerswerk. Er zit veel kracht bij jonge vrijwilligers, alleen is die niet altijd zichtbaar of herkenbaar voor andere generaties.

Een interessante conclusie was ook dat studenten óók jongeren zijn, maar vaak meer verbonden zijn met de stad als geheel dan met de wijk waarin ze (soms maar tijdelijk) wonen. Daardoor blijft de kracht van deze groep voor lokale initiatieven vaak onbenut. Stichting Present biedt al eenmalige vrijwilligersprojecten aan voor studentenverenigingen, maar deze worden nu nog los per vereniging georganiseerd.

Misschien ligt er een kans om dit wijkgericht te organiseren, zodat studenten meer in contact komen met lokale initiatieven en daar ook structureler aan bij kunnen dragen. Zeker nu er zorgen zijn over de toekomst van vrijwilligersinitiatieven, is het belangrijk om te kijken hoe we vrijwilligerswerk beter kunnen laten aansluiten bij de leefwereld van jongeren.

Kathelyn Spanjers

Verbinding tussen groepsgerichte, collectieve activiteiten en één-op-één maatjes

Dit gesprek begon vanuit de vaststelling dat de ene organisatie wel collectieve activiteiten aan 1-op-1 activiteiten verbindt en andere niet.
Tijdens het gesprek hierover kwam de vraag op: hoe krijg je vrijwilligers vanuit 1-op-1 activiteiten betrokken bij collectieve activiteiten? De opkomst bij collectieve activiteiten is niet zo hoog bij de organisaties die dit organiseren. De uitwisseling blijkt moeilijk te organiseren.

Vanuit de groep kwamen verschillende suggesties om dit te verbeteren:

  • mail je vrijwilligers diverse keren om ze bij collectieve activiteiten te krijgen, begin op tijd, 
  • als je vrijwilligers aan de telefoon hebt, vraag er naar en noteer meteen dat ze komen, stuur daarna bevestigingsmail en wees hier consequent in.

Ervaring is dat ongeveer 20% van de 1-op-1 maatjes komt opdagen bij collectieve activiteiten.
Als idee om nieuwe maatjes te werven werd geopperd om een soort maatschappelijke markt te organiseren op het WO, HBO en MBO. Misschien dat Vrijwilligerscentrale Utrecht hier via VOAR iets in kan betekenen.

Matthijs Bisschop

Inzetten van jongeren als vrijwilligers

In deze groep werd o.a. gesproken over ‘jong voar Utrecht, de community van jonge vrijwilligers In Utrecht. Vanuit de Vrijwilligerscentrale Utrecht wordt deze  community ondersteund en opgebouwd. Belangrijke vraag daarbij is hoe je jongeren kunt binden aan de verschillende vormen van vrijwilligerswerk.

In het gesprek werd wat dieper ingegaan op de vraag wat de achterliggende en diepere motivatie van een jonge vrijwilliger is om vrijwilligerswerk te doen. Als je op voet van gelijkwaardigheid in gesprek gaat met jongeren, komt je erachter welke zorgen ze hebben en wat ze op hun hart hebben. Als je er in investeert om daar achter te komen, dan kun je aansluiten bij waar jongeren naar op zoek zijn.

Als elementen die helpend zijn om jongeren te binden werden genoemd:

  • Zie jongeren als onderdeel van je organisatie,
  • Jongeren trekken jongeren aan,
  • Creëer voorwaarden waaronder jongeren vriendschappen smeden.

Als je jongeren wil werven voor vrijwillige inzet is dat wat anders dan als je jongeren wilt betrekken jongeren bij jongerenwerk:

  • Contacten verlopen via via,
  • Zichtbaarheid in de wijk, dus in de eigen omgeving van waar de jongeren wonen.

Jongeren die thuiszitten kun je zien als een groep met problemen (o.a. eenzaamheid, geen aansluiting), maar bieden aan de andere kant veel potentie als je ze mee krijgt. De vraag is dan hoe je deze jongeren het huis uit krijgt en ze warm begeleidt naar plekken waar ze iets met hun talenten kunnen doen.

  • Dat kan bijvoorbeeld door samen naar een intake-gesprek gaan bij een jongerenvrijwilligersorganisatie en dan samen met met de coördinator uitzoeken wat nu past in het leven van de jongere.

Een levendige uitwisseling waarbij veel ideeën geopperd weren hoe jongeren te betrekken bij vrijwillige inzet.

Irene Lapajian

Verbinding en samenwerking tussen organisaties rondom jeugd

Anne Rutten van Stadsnetwerk Gelijke Kansen Jeugd ging aan haar tafel in gesprek over het verbinden en samenwerken tussen organisaties rondom Jeugd. Hierbij kwam het volgende ter sprake:

  • Soms zit er overlap in functies, zoals brugfunctionaris en buurtteam. Dit wordt bij verschillende personen verschillend ervaren. De ‘ene’ ervaart dit als een verrijking en een collega, de ander ziet het als concurrentie. Het blijft dan een uitdaging om te kunnen samenwerken.
  • Er liggen veel kansen in samenwerking met het onderwijs, omdat daar de doelgroep zich beweegt. Vooral voor al het aanbod van de vrijwilligers/maatschappelijke initiatieven. Maar binnenkomen bij scholen is voor de ‘losse’ organisaties lastig en ook niet werkzaam voor het onderwijs.
  • Uitdaging voor doorverwijzing naar initiatieven voor jeugd is dat er breed en veel verschillend aanbod is, waar soms ook nog verschillende kaders en regels voor zijn. Fijn om iemand te hebben die dit weet en op de hoogte is hiervan.
  • Het mag nog bekender worden dat er ook vrijwilligerswerk voor jongeren is, dat ze iets kunnen beteken voor een ander.
  • Samenwerken met de verschillende jeugdinitiatieven hangt vooral af van de personen die daar zitten, je werkt meer met ‘contactpersonen’ samen dan met de organisaties zelf. Het werkt goed als je een goede samenwerkingsrelatie hebt, maar het is dus ook kwetsbaar vanwege persoonsafhankelijkheid.
  • Er zijn ook gezinnen die nét buiten de regelgeving vallen, dus boven het minima inkomen, maar nog te ‘weinig’ om mee te kunnen in het reguliere aanbod. Wat kunnen wij daar voor betekenen en wat is hier voor. Blijft extra puzzelen met deze gezinnen.

Anne Rutten

De leerfase rondom opvoed- en opgroeivragen van het buurtteam

We zijn met elkaar in gesprek gegaan over de leerfase rondom opvoed- en opgroeivragen van het buurtteam. Wijkambassadeur Esther Kersten is aangesloten bij de leerfase in Zuilen, ambassadeur jeugd Daphne Kroon is aangesloten bij de leerfase in Zuid. Julia Muller is aangesloten bij de kerngroep van de leerfase. De leerfase is tot stand gekomen omdat de opdracht van het buurtteam jeugd en gezin is aangescherpt. 

In de leerfase zijn verschillende partijen betrokken: JGZ, DOCK, SportUtrecht, JoU, buurtteam jeugd en gezin en het NIZU. Ook de gemeente Utrecht is aangesloten. 

In de leerfase bespreken we casuïstiek rondom opvoed- en opgroeivragen. Die samenwerking is belangrijk. Zo sluiten de partijen uit de sociale basis af en toe aan bij de kennismakingsgesprekken van het buurtteam jeugd en gezin zodat ze met elkaar de inwoner kunnen spreken en kunnen verwijzen naar de juiste partij en de juiste hulp.

Daphne Kroon

Tot slot

De opbrengst uit de verschillende groepen werd deze keer letterlijk ‘opgetekend’: elke groep werd gevraagd een tekening te maken van wat de uitkomst van het gesprek voor een jongere zou kunnen betekenen.

Geen makkelijke opdracht, maar elke groep wist het antwoord op deze vraag toch te verbeelden. Het in de grote groep bespreken van de opbrengst aan de hand van de verschillende tekeningen leverde een levendige uitwisseling op én inzichten over het werken met jongeren als vrijwilliger.

In de meeste gesprekken kwam op de een of andere manier wel aan de orde dat je als je jongeren wilt betrekken bij vrijwilligerswerk, je vooral moet aansluiten op wat jongeren bezig houdt en wat er in hun leven past.

Iets anders wat opviel was dat de zichtbaarheid en vindbaarheid van vrijwilligersinitiatieven die meer jongeren aan zich willen binden als onvoldoende werd gezien. Met andere woorden: voor jongeren is het niet altijd makkelijk om het vrijwilligerswerk te vinden dat bij ze past.

Na de afronding van de bijeenkomst was iedereen nog welkom om te blijven hangen onder het genot van een drankje en hapje. Vooral de drankjes gingen er op deze warme middag natuurlijk goed in en het bleef dus nog wel even gezellig druk.