
Zij vertelde over de ontstaansgeschiedenis van Al Amal en over de verschillende projecten en activiteiten die de stichting in Utrecht organiseert.
Vervolgens gaf zij aan de hand van de presentatie ‘Cultuur sensitief als verbinder’ een samenvatting van de training die zij vanuit Al Amal bij organisaties geeft.
Met twee korte kennismakingsvragen maakte ze duidelijk dat cultuursensiviteit al dicht bij huis kan beginnen: het kan al een heel verschil zijn of je uit de stad of uit een dorp komt, of je uit Utrecht of uit Brabant komt, maar ook in wat voor een gezin je bent opgegroeid. Maar wat bij deze oefening ook snel duidelijk werd, is dat je ook vooral overeenkomsten met de ander hebt.
Bekijk hier de presentatie van Yasmina al Mourabit.
Na dit plenaire deel ging het gezelschap in vier groepen uiteen om het met elkaar te hebben over verschillende facetten van cultuursensitief werken.
1. Bouchra Tabitte, projectcoördinator Al Amal & NIZU-ambassadeur – Wat betekent cultuursensitief werken voor jezelf?
Bouchra besprak met haar groep wat cultuursensitief werken voor iedereen persoonlijk betekent en hoe er binnen de organisatie waar je actief bent met cultuursensitiviteit wordt omgegaan.
In het gesprek werd het voorbeeld genoemd van het één keer per jaar plaatsen een bericht als ‘Ramadan Mubarak’ op de socials. Zo’n bericht betekent niet automatisch dat je echt divers en inclusief bezig bent. Echte betrokkenheid vraagt meer dan alleen een symbolisch gebaar. Het is belangrijk om hier oprecht en actief mee bezig te zijn, niet omdat het ‘moet’ of om iets van een lijstje af te vinken.
Verder kwam naar voren dat het belangrijk is om vanuit je hart met elkaar te werken — van hart tot hart, in verbinding met elkaar.
Ook werd aangegeven dat het soms voor de professional óók lastig kan zijn om aan te sluiten bij de bewoners. Vragen zoals: ‘Zouden ze mij wel toelaten?’ of ‘Wat zouden ze van mij vinden?’ kunnen daarbij opkomen.
Dat maakt duidelijk dat het niet alleen voor bewoners spannend kan zijn, maar juist ook voor de professional. Het vraagt van beiden vertrouwen, openheid en de bereidheid om elkaar echt te leren kennen. Die wederzijdse spanning en kwetsbaarheid horen bij het proces van cultuursensitief werken.
2. Wendelijn Vollbehr & Karlien van den Brink, Taal Doet Meer - Taalplezier
In hun sessie vertelden Wendelijn en Karlien over wat het project ‘Taalplezier’ inhoudt en waarom ze dit project doen. Ook deelden ze inzichten en tips vanuit hun ervaringen met taalleerders.
Aan de hand van de volgende vragen ging de groep met elkaar in gesprek:
- Welke taal gebruik jij om over ‘de ander’ te praten? En wat is het effect daarvan?
- Hoe kun je iemand stimuleren om van het taalaanbod in Utrecht gebruik te maken? En in hoeverre past dat bij je rol?
- Welke taal gebruik je in het contact met ‘de ander’?
N.a.v. van dit gesprek koppelde een van de deelnemers het volgende terug:
‘Tijdens de uitwisseling met Taal Doet Meer werd ik mij er weer van bewust hoe belangrijk het is om niet alleen de nadruk te leggen op het aanleren van de Nederlandse taal, maar ook om de moedertaal van kinderen te waarderen en te behouden. En dat dit juist de basis versterkt voor het leren van een tweede taal. Het was waardevol om te horen hoe Taal Doet Meer stil stond bij de toegevoegde waarde van de moedertaal, wat ik nu ook graag aan onze stagiairs en vrijwilligers meegeef richting de opvoeders toe bij Handjehelpen.’
Taal Doet Meer/Taalplezier
Contactpersonen:
Karlien, karlien@taaldoetmeer.nl / 06-18101826
Wendelijn, wendelijn@taaldoetmeer.nl / 06-18210423
Meer info: Taalplezier van 0 tot 4
3. Yasmina al Mourabit – cultuursensitief als verbinder
Yasmina ging met haar groepje verder door op de ‘light’ presentatie die zij als intro bij het begin van de bijeenkomst had gegeven. Ze vertelde over de manier waarop bij Al Amal gekeken wordt naar de behoeften van de bewoner. Al Amal past maatwerk toe, vanuit hun expertise op het gebied van bewoners met een migratieachtergrond. Met de jarenlange ervaring (vanaf 2001!) die Al Amal opgebouwd is er veel kennis over cultuursensitief werken. Die kennis wordt bij Al Amal ingezet voor de bewoners die met hulpvragen komen, maar daarnaast biedt Yasmina deze kennis ook aan in de vorm van een cursus voor organisaties die zich op dit gebied willen ontwikkelen. Heb je dus interesse om deze cursus bij jouw organisatie of initiatief aan te bieden, neem dan via Al Amal contact op met Yasmina over de mogelijkheden.
Al Amal/cultuursensitief werken
Contactpersoon: Hayat el Mofalli, h.elmofalli@al-amal.nl / 06-48222090
Meer info: Over al Amal
4. Hasan Kaplan, Steunpunt Zelfregie & Herstel - Gouden Mannen
Hasan Kaplan vertelde over het programma Gouden Mannen dat hij in Utrecht coördineert. Ook een van de Gouden Mannen was aanwezig om te vertellen over zijn ervaringen als deelnemer. Het programma is gericht op mannen met diverse culturele achtergronden die bijvoorbeeld eenzaamheid ervaren of zich onvoldoende verbonden voelen met hun omgeving. Hasan vertelde over hoe de mannen in traject met elkaar werken aan de verbinding met zichzelf en met anderen, hoe ze aan de slag gaan met communicatieve en digitale vaardigheden, hoe ze in beweging komen en hoe ze worden geïnspireerd om gezonder te leven.
De verschillende culturele achtergronden van de deelnemende mannen levert in dit traject – na een aanvankelijke aarzeling – een uitwisseling op over waarin ze van elkaar verschillen, maar, veel belangrijker, leidt ook tot het inzicht over waarin ze met elkaar overeenkomen. Tijdens het traject komen de deelnemers erachter wat ze met elkaar verbindt, wat ze ook in staat stelt om zich open te stellen voor verbinding met anderen.
Een van de deelnemers benoemde het zelf: met zijn islamitische achtergrond is hij inmiddels vrijwilliger bij het Leger des Heils, wat vanuit het hokjes denken zeker niet de meest voor de hand liggende combinatie is.
De mannen uit de eerste reeks hebben onlangs hun certificaat behaald en zijn allemaal actief als vrijwilliger. Elk half jaar start er een nieuwe reeks, aanmeldingen zijn welkom!
Steunpunt Zelfregie & Herstel/Gouden Mannen
Contactpersoon: Hasan Kaplan, 06-48114723 / utrecht@goudenmannen.nl
Meer info: Gouden Mannen Utrecht
Tot slot
In de gezamenlijke afronding werd opgehaald wat er in de verschillende groepen besproken was. Daarna was het al gauw tijd voor de afsluiting en de uitnodiging om nog even gezellig te blijven hangen onder het genot van een drankje en een hapje.
Benieuwd naar de volgende netwerkbijeenkomst? Die organiseren we op dinsdag 17 juni (15.30-17.00 uur) weer samen met Stadsnetwerk Gelijke Kansen Jeugd. De locatie is nog niet bekend, maar zet ’m vast in je agenda, we ontmoeten je dan graag!