IZA: Regioplan Midden Nederland

Het is al even geleden, maar op de netwerkbijeenkomsten in september en november 2023 hebben we met elkaar gesproken over de inbreng van de informele zorg bij de gesprekken in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA).

We hebben toen ook het Regiobeeld Utrecht gedeeld, waar we vanuit het NIZU input voor geleverd hebben. Het Regiobeeld is inmiddels uitgewerkt tot een Regioplan dat net voor de kerstvakantie werd gepresenteerd.

Goed nieuws: informele zorg – inclusief gemeenschapskracht – en de rol van het NIZU worden hierin specifiek genoemd. Mede dankzij jullie inbreng bij genoemde netwerkbijeenkomst heeft Irene Domburg als vertegenwoordiger van de informele zorg in Utrecht bij de verschillende overlegtafels dit onderwerp goed naar voren kunnen brengen, met zichtbaar resultaat.

Dat naast informele zorg ook gemeenschapskracht nadrukkelijk genoemd wordt is mede te danken aan de inzet van Joop de Bruin en Anja van der Aa, die vanuit Oost voor Elkaar aan de diverse tafels het bewonersperspectief  naar voren hebben gebracht.

Ook de rol van de gemeente Utrecht, die de informele zorg en gemeenschapskracht al veel langer ondersteunt en de ruimte geeft mag niet onvermeld blijven. Het Utrechtse model waarbij de sociale basis een belangrijke basis vormt en de samenwerking met vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven nadrukkelijk vorm krijgt is ook van invloed geweest op het Regioplan voor deze regio.

Komend jaar worden de plannen verder uitgewerkt en zal dit onderwerp uiteraard nog regelmatig bij ons op de agenda staan.