Op Wijksafari door Utrecht Oost!

Met een groep van zo’n 30 mensen uit de eerstelijns zorg en het sociaal domein waren we dinsdag 28 november met de fiets op pad in Utrecht Oost. Op initiatief van Bauke Spijkerman, Dock, & Cees van den Brink, NIZU, namen we op vijf locaties in Utrecht Oost een kijkje, vooral om te zien en te horen welke activiteiten er georganiseerd worden en welk ondersteunend aanbod er te vinden is. Op deze manier krijgen professionals een beter beeld van de mogelijkheden die de sociale basis en het voorveld te bieden hebben, een mooie manier om formeel en informeel aan elkaar te verbinden.

De start was bij het recent vernieuwde Podium Oost, buurthuis in zelfbeheer en basis voor de bewonerscoöperatie Oost voor Elkaar en Odensehuis Andante. De volgende stop was bij Parnassos, het cultureel centrum van de Universiteit Utrecht waar veel voor en door studenten georganiseerd wordt. Hier kregen we ook een presentatie van de Geldzaak te zien. De volgende stop was speeltuin De Bloesem, waar we beeld kregen van hoe je samen met de bezoekers van de speeltuin een veilige en vertrouwde plek voor iedereen maakt. Dan door naar buurthuis Sterrenzicht, waar JoU en DOCK voor en met bewoners een mooi palet aan activiteiten aanbieden, echt een huiskamer van de wijk. We eindigden bij De Wilg, waar we een beeld kregen van de activiteiten die daar voor o.a. mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking georganiseerd worden met een vooruitblik op 2024 waarin De Wilg ook meer een buurtfunctie wil creëren.

Hongerig geworden van de fietstocht was er voor alle deelnemers nog een hele lekkere lunch, bereid door Joeke Sondorp die vanaf januari in De Wilg start met Café Mint. De lunch bood volop gelegenheid om na te praten en verbinding te maken.

Dank aan de mensen op de locaties: Anja van der Aa, Karin Meijer, Domien Schuurmans, Lore Smit, Vivian Buers, Evie Pasmans, Lies Vigh, Dewi Gerrietsen, Tamara Kas, Alana de Zeeuw, Marieke Veenhof en Sofie Kock. Speciale dank aan Bauke Spijkerman voor de fijne samenwerking bij het organiseren.

De organisaties uit de eerstelijns zorg en het sociaal domein waren goed vertegenwoordigd met o.a de Buurtteams, Lister, Abrona, gemeente Utrecht, VC Utrecht, HU, Dwarsverband, Careyn, Sterkzorg, huisartsenpraktijken en gezondheidscentra, dank dus aan alle deze deelnemers voor hun interesse en enthousiasme!

 



Foto’s: Iris Zoric & Cees van den Brink